03 aprilie 2013

024.A fi in NATO:Dulceata miraculoasa a unei umbrele a lenesilor? Sau............... (partea I-a)

.
  Nu-i asa ca-i mare, frumoasa si suna tare bine cum se numeste umbrela asta sub care ne aciuiram si noi cu munca multa si bani inca nepusi cu totul la socoteala?

   Ce grozavi suntem: avem uniforme smechere ca in "Rambo" si "Delta force" , ne laudam cu niste camioane americanesti cu table groase pe ele cica "primite cadou" cum stie cetateanul de rand ,cu rachete ultramoderne Hawk care-s la a enspea chirugie estetica si tot in urma tehnologic si bataie maaaaare spre azuriul strabatut cu vitejie de drajele Lanceruri gadilate cu ajutorul Israelului  (doamne-ajuta ca am intrat in NATO , ca altfel...nimeni nu si-i doreste de dusmani) , etc si amd.
   Chestia funny la treaba asta e ca se pare ca de aia nu mai ne batem noi capul cu industria militara in Republique Roumain , ca...daca avem aliati, ne dau ei si de nu ne dau...
        E MAI IEFTIN SA CUMPERI GIOARSE DE LA EI , INTRUCAT SI DEOARECE IN CAZ DE RAZBEL EI VINE IMEDIAT SI SE BATE-N LOCUL NOSTRU , DUPA CE FIARELE VECHI PRIMITE IN PARTENERIAT - SI NU CADOU CUM SPUN COMENTATORII DE CAFENEA!- OR CEDA SI S-OR FACE SINGURE SAU CU AJUTORUL DUSMANULUI PRAF SI PULBERE !

        Cititi mai departe si spuneti-va parerea ca-i groasa, nu gluma !

        Nu aveam de gand sa fiu si eu a nustiucata pana de laptop ce scrie despre tampeniile debitate de somitati politice si mai rau ,tehnice, in materie de inzestrare si industrie militara,dar zilele trecute am auzit acest gen de teorii cu propriile-mi urechi ce credeam ca au suportat orice, intr-un plenum (aproape) de specialisti , spuse de un bun specialist care conduce o chestie cunoscuta si apreciata in lume si care se descurca f frumos economic - i-am si felicitat - dar.... poate sa socheze cu pareri care denota ceva ce ma tot chinui sa analizez.
        Chestia stranie este ca prin ceea ce vroia sa spuna,de fapt vroia sa ne convinga de faptul ca fiind sub umbrela aliantei NATO , noi nu mai avem nevoie sa ne strofocam sa intretinem o industrie care sa fabrice armament in Romania.  Adica sa renuntam la industria de aparare. A patriei muma.
       CA-I INUTILA....

       Deci....Ideea transmisa in acest context este urmatoarea:
       ROMANIA NU MAI ARE NEVOIE DE O INDUSTRIE MILITARA ,NU MAI ARE NEVOIE SA PRODUCA ARMAMENT !!!!
       De ce?
      Simplu: este o industrie deficitara,energofaga,un balast al economiei acestei tari.
      Eu am simtit ca mi se ridica parul pe ceafa.
      Si avand aliati ,mai mult decat o politie aeriana si transport militar cu autobuzele Spartan chiar nu este nevoie sa facem, cica!
       Pentru ce sa ne luptam sa revitalizam o industrie moarta, atata timp cat necesarul de tehnica militara poate fi asigurat prin imprumut sau cedare ori achizitii de la partenerii din NATO.?
       
       Ce ziceti frati si surori?
       Cum va pica chestia asta?

       Mie mi-a picat greu rau la stomac.
       Si hai sa va zic de ce :
       in lunga istorie a Romaniei ,de la Dacia pornire inca, bastarnii,costobocii,celtii si etc si amd neamuri de prin jur pana la greci,bulgari ,secui,sarbi, maaaama frate cati au mai fost si apoi venira frantujii, Tommy si Charlie, cu toti am fost aliati de ne-au sarit capacele !
       Cea mai tare faza-i cu ciudateii de bulgari ce se trezisera si ei  prin razboaiele balcanice si dupa ele, ca-s asa mari aliati cu noi incat n-ar fi rau sa ne imparta tara cu ceilalti mari eroi numiti sarbi, de si-au luat-o pe coaja si unii si altii ca pana prin 40 nu au mai clipit spre noi.
       Sau marii aliati imperiali de la rasarit, care intrand in proaspata Romanie in 1877, au uitat ca-s aliati si credeau ca-s  intr-o gubernie de-a lor, asa ca nu numai ca au jefuit si siluit , dar se dadura si la guvernul Romaniei si la regele ei.

       Ia ganditi-va cate aliante solide economic si militar am avut in 2500 de ani si cati ca Burebista,Decebal,Mihai,Tudor,Iancu, etc si multe etc-uri ,au fost secerati de tradare !
       Ce faceau francii,Roma,Venetia,Genova,Warsawa , cu promisiunile de bani si trupe si arme,iar domnii nostri se luptau in lipsuri prin noroaiele tarii, citind felicitari de la papa si de la coroanele crestinataii?
       Ce a facut Mica Antanta?
       Dar Franta cand s-a vazut incalecata? Din cate-mi aduc aminte a garantat impreuna cu Anglia ajutorul economic si militar , banii venira inainte de a intra in rezbel,dar armele...doar prin 917 cand mureau de groaza si noi nu mai aveam nici juma din teritoriul Romaniei de atunci.
       Iar ca forta umana?
       D-zeu sa-l ierte pe generalu Berthelot, cel care prin lupta sa pentru aceasta tara a devenit unul dintre eroii de seama ai Romaniei , omul care a fost aproape acuzat de tradare pentru ca s-a luptat sa duca la bun sfarsit misiunea militara in Romania.Si care a murit si a ramas in pamantul pentru care si-a riscat familie,cariera,viata si libertate.
       Dar in afara de el...
       Misiunea franceza si promisiunile ei....hm!
   
Ia uitati aici galerie de tradati intr-un fel sau altul.Practic numai Eminescu ar fi in plus,nu? Sau...?
       Deci?
       Nu erau tot tratate si aliante?
       Dar in al doilea rezbel?
       In anii 30 ai secolului trecut,noroc cu oameni intreprinzatori si cu minte deschisa, caci au pus bazele unei industrii inclusiv militare ce incepuse sa se ridice binisor cum? Pe licente si mult creier romanesc, altfel mergeam cu baionetele  in Basarabia si mai tarziu Ardeal pierdute de un rege ce-si spunea  patriot si politicieni cam ca acuma !
       Greasala care fuse neica?
       Simpla: iarasi aliantele si pretinii de "lupta": productie de avioane militare, blindate,tunuri si...locomotive - caci nici nu stiti ce conteaza transportul militar pe drum de fer - deci productii bazate pe componente si mai ales motoare venite din...Italia,Franta...
       Cand a picat Franta si a aparut embargoul normal cu americanii,iar Skoda a inceput sa fabrice in draci tancuri pentru nemti,industria romana a ramas cu avioane fara motor, camioane Ford care doar se montau la noi si erau baza armatei,fara piese de schimb, plus tancuri...ce mureau eroic prin canibalizare inainte de a ajunge pe campul de lupta.
       De ce?
       Pentru ca aveam o industrie nedusa la capat- nu se asimilasera in productia interna componente vitale pentru constructia si mentenanta tehnicii militare din dotarea armatei.
       Buna alianta,nu?
       Si atunci multi oameni destepti spuneau : "Statul trebuie sa ajute industria militara si s-o sustina,chiar daca este particulara sau a lui,cumparand licente si asimiland , ori subventionand particularii sa faca asta !"
        Dar politicienii: "Ei,na !Nu avem aliati? Or sa ne sustina !"
        Poate ca aliatii ar fi facut-o,cu toate belelele lor, dar liniile de furnizare si haosul unui razboi european?
        Bun.Si am devenit aliati cu nemtii.Si ne-au ajutat.
        Cum?
       Pai...
        Daca ei aveau nevoie in draci si impreuna cu cei pe care-i calareau nu faceau fata la necesar?
        Simplu : cazaturile de tancuri care ni le-au dat,folosite si resapate de nici ei nu mai stiau ce-i nemtesc,cehesc,polonez ori fraco-italian pe ele si...da! asta a fost bine,nu zic nu :faimoasele Me 109 ce se fabricau acuma in tzara unde? La I.A.R.-urile noastre de care statul nu avusese grija,cu modificari si componente romanesti si care de multe ori ieseau de pe liniile de montaj fara motoare,radiouri,ori armament si asteptau pana le veneau cu greu din Germania.
        Nu cumva la Stalingrad si Kursk multi din soldatii romani au murit pentru ca statul roman nu a asustinut industria din Romania si au fost nevoiti sa se chinuie cu avortoanele date " gratis " si "prieteneste"de nemti?(sa nu uitam o vorba de mai sus.)
        Este asa de mult de spus despre acea perioada in care Armata Romana se bucura de capturile de la rusi...de la camioane pana la tunuri si blindate...
        Trist,tragic?
        Spuneti voi.
  
Șenileta Ford rusesc de captură.- acesta fiind capturat de finlandezi,dar si Armata Romana a avut un minim de 30 buc.Se numeau astfel datorita motorului Ford fabricat de rusi sub licenta.Armata Romana chiar a defilat cu ele la parada din 10 Mai 1940.Sigur ostasii nostri erau fericiti !!!
        MERGEM MAI DEPARTE?

        Sper ca pana acum v-ati facut cat-de-cat o idee despre ceea ce vreau sa spun.

        Buuuun.......Si veni vremea glorioasa cand marele nostru pretin de la rasarit se facu - vrand-nevrand-iarasi aliatul nostru....
Tatuca - eliberatorul si binefacatorul popoarelor
Ghe.Ghe.Dej - un ragaz la mare
       Si ne lua fabricile de avioane cu totul - mama ce ura avea pe scoala noastra de aviatie si aparatele facute in Romania,dupa capacelile date de eroii nostri - si ne bagara in Pactul de la Varsovia...
       Nu conteaza multele chestii care s-au petrecut in acei ani,ci doar elementele ce le-am pornit noi la discutie.
       Important este ca la orice nivel s-a lucrat in draci sa ne convingem ca nu este necesar sa avem o industrie de armament si noroc de ceva oameni cu cap si patrioti care au reusit sa treaca peste tradatori si sa puna bazele unei industrii   " inutile,energofage,fara rost si eficienta," care ,culmea, pana cand au capotat-o niste inconstienti sa nu spun tradatori deveniti capitalisti si politicieni democrati, a dotat Armata Romana si a vandut afara in draci, aducand bani de bani in visteria tarii.
       Sa aducem aminte cum rusii au refuzat elegant de n ori vanzarea licentei de motor de orice MIG?
       Sa aducem aminte ca a trebuit sa -i sustinem tehnologic si politic pe iugoslavi care devenisera dizidentii maximi ai lagarului comunist ca prin ei sa ajungem sa fabricam un motor de aviatie cat-de-cat modern si astfel doua tipuri de avioane de lupta proprii, pentru a ne asigura o oarecare independenta la un moment dat?
       Sa aducem aminte ca rusii la un moment dat nici munitie de aviatie sau de orice fel nu ne mai dadeau decat bob numarat si noroc de un Cugir,Plopeni sau Electromecanica ce deja le aveau pe teava si umpleau depozitele?
       Adica fabricau neica,de erau copiate,clonate,modificate,dar...le faceau?

       Pana acum am scris de fapt despre importanta strategica a acestei industrii si cine a inteles,si de cea stiintifica-de cercetare si avans tehnologic,deoarece tehnologiile de fabricare a armamentului,numai despre ele daca am vorbi, aduc un avans enorm intr-o industrie.

       Acum vom vorbi de partea economica asa cum multi n-o stiu-adeca suflul ascendent intr-o economie nationala -si MAI ALES !de cea sociala.

      Dar datorita faptului ca este ceva mai descriptiva si  deja v-am obosit,va face subiectul si obiectul unui alt capitol.
      Veti vedea ce implicatie majora are aceasta industrie in societate si chiar daca initial pare ca maninca resursele unui stat, de fapt poate sa-l...aproape intretina .

      Tineti aproape.

                                                conceput si -culmea ! documentat- de catre nemotoujours





10 comentarii:

  1. Mai in gluma mai in serios, cam asta e situatia : http://romanian.ruvr.ru/2013_03_30/Generalii-lui-Basescu-comisarii-politici-din-anii-50/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MULTUMESC DE COMENTARIU SI VA ROG SA VA LOGATI DATA VIITOARE CU UN NICK-NAME PT.A VA PUTEA IDENTIFICA COMMENTURILE.MULTUMESC

      Ștergere
  2. Mai pe scurt si altfel despre NATO aici :)

    http://www.youtube.com/watch?v=0swV1Goq31U

    La final se poate observa starea de fapt a armatei romane :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol pe sufletul meu! Bravo Nemo si suntem foarte onorati de colaborarea noastra. Se pare ca in sfarsit sunt doua site-uri cu ceva maduva in sira spinarii, dar poate mai ne strangem. Inca o data foarte bun articolul, foarte placut urechilor mele, mai ales tonul folosit.

    RăspundețiȘtergere
  4. SA FIE !
    DA'TU VREI SA FACEM O FEDERATIE A SITE-URILOR ???
    ORICUM, SPER SA VINA SI AL TREILEA SI ATUNCI SA VEZI !

    RăspundețiȘtergere
  5. Federatie de site-uri?! Nu frate, ma gandeam doar ca nu ar fi rau sa avem ceva mai mult curaj si aplecare spre lucrurile care conteaza cu adevarat. Daca am fi mai multi, daca am avea si presa in tara asta nu doar tabloide, daca, daca...Oricum mergem mai departe! Vorba lui Marius Tuca: " Ţineţi aproape fiindcă nici nu ştiţi ce pierdeti"!
    Pentru ca ganditul, apropo de avatarul tau, este si gratis si nedureros!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca legal! :)

      Ștergere
    2. PENTRU ANONIM :
      MULTUMESC PENTRU FAPTUL CA ESTI AICI , DAR IN CURAND COMENTARIILE ANONIME N-O SA LE MAI PUBLIC.
      ESTE FRUMOS DACA NE IDENTIFICAM OARECUM SI ASTFEL SA PUTEM STI UNII DE ALTII CAND COMENTAM.
      MERCI DIN NOU SI ASTEPT SI ALTE INTERVENTII.

      Ștergere
  6. Am luat la cunostinta!.........vrei sau nu, trebuie sa ma suporti drept anonima....offff....era sa uit....Ayana:P

    RăspundețiȘtergere