30 iulie 2013

169."Enigma Transfăgărășanului" - un documentar controversat?


Foto: nemotoujours
   Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 și 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu și, față de alte construcții impresionante la baza cărora a stat decizia pur grandomană a defunctului șef comunist de stat, drumul, care străbate Munții Făgăraș de la nord la sud, pe o distanță de 90 de kilometri, a avut scop strategic. Pentru că în 1968 Cehoslovacia fusese invadată de Uniunea Sovietică, Nicolae Ceaușescu se aștepta ca și România să pățească acest lucru, așa că, în eventualitatea acestui eveniment, dorea ca trupele militare să poată înainta cu rapiditate spre nord.
   Drumul face legătura între orașele Sibiu și Pitești și străbate cele mai înalte secțiuni ale Munților Carpați, adică cele aflate între cel mai înalt vârf, Moldoveanu și următorul cel mai înalt, Negoiu. Construcția a fost realizată cu multe sacrificii umane. Dacă statisticile oficiale vorbesc de numai 40 de militari morți, cele neoficiale indică mii de victime. Unul dintre muncitorii care au luat parte la construcție spune că numai la realizarea tunelului s-au pierdut 400 de vieți.


                         DATI PAGINA APASAND AICI !




Foto: nemotoujours
Foto:nemotoujours
   Nicolae Mazilu fost ofițer genist, comandantul trupelor care au participat la construirea unuia dintre cele mai spectaculoase drumuri montane europene: Transfăgărășan. După trecerea în rezervă, a scris mai multe cărți de beletristică și de specialitate, fiind una dintre legendele vii ale geniștilor. Filmul documentar Enigma Transfăgărășanului a fost realizat de Studioul de televiziune al armatei și reface traseul construirii părții dinspre Sibiu către Bâlea Lac.Pentru realizarea drumului s-au folosit 6 milioane de kilograme de dinamită. Transfăgărășanul este drumul din Romania cu cele mai multe tunele, cinci la număr, și cele mai multe viaducte. Aproape de punctul său cel mai înalt, Bâlea Lac, drumul trece prin cel mai lung tunel din țară, de 884 de metri.
Drumul pe Transfăgărășan se termină la Bâlea Lac. Pe drum mai poți vedea cascada Bâlea și cetatea Poenari, rezidența de facto a lui Vlad Țepeș, aproape de Curtea de Argeș. Cea mai spectaculoasă priveliște se află în partea de nord și acolo este și drumul pe care s-au plimbat băieții de la Top Gear în septembrie 2009. Episodul despre România a aparut la TV pe 15 noiembrie 2009 și Jeremy Clarkson a spus atunci că Transfăgărășanul este cel mai spectaculos drum din lume.

(Sursa: Bogdan Tîrziu)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu