16 noiembrie 2013

327."Crucea de razboi" franceza, gen.Berthelot si orasul Galati : MOMENTE RETRAITE

   Vineri, 15.11.,v-am informat despre un eveniment deosebit (ce urma sa se petreaca) la Galati, eveniment la care din partea "Suntem Romania !" s-a prezentat colegul nostru Costas, grabit cu invitatia in mana, pentru ca-i comunicasem grest ora.
   Din fericire s-a incadrat in timp si a avut sansa sa participe la un act istoric de care multi dintre romani nu au aflat, act ce a readus in cugetul nostru eroii neamului si sacrificiile acestuia dar si eroii francezi cu care am luptat cot-la-cot.
   Va rugam sa dati pagina pentru a ne imbogati cunostintele cu  povestea luptelor date de si intr-un oras erou romanesc., pentru a afla cine a fost generalul Berthelot si a vedea un scurt filmuletz de epoca despre...viata maresalului Foch !



   Pe data de 15 noiembrie 2013, in cadrul Muzeului “Casa Cuza Voda”, s-a desfasurat o expozitie fotodocumentara ce a evocat o pagina de istorie a orasului Galati, implicit a Romaniei: decorarea orasului cu “Crucea de Razboi” de catre Seful Misiunii Militare Franceze in Romania, generalul Henri Mathias Berthelot. Astfel, in ziua de 21 octombrie 1922, presedintele Comisiei Interimare a orasului Galati,        Theodor I. Thenea, ivita locuitorii orasului, sa-si exprime “simtamintele impodobind orasul cu culorile nationale franceze si esind in intampinarea trimisului ei, cu flori si cu frateasca si entuziasta dragoste”.
  La eveniment au participat: o delegatie a Ambasadei Frantei condusa de Excelenta Sa, domnul Ambasador Philippe Gustin, domnul Colonel Jean-Mark Lavallee – Atasat al Misiunii Militare Franceze, Presedintele Fundatiei Ikon Galati – Popa Marioara si nu in ultimul rand,  Presedintele Consiliului Judetean Galati – Nicolae Bacalbasa. 
1
  Pe langa expozitia ce a marcat acest eveniment, invitatilor li s-au prezentat si obiectele personale ce au apartinut familiei Domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Oaspetii nostrii francezi s-au aratat incantati in special de portelanurile de Sèvres ce s-au regasit in obiectele casnice ale domnitorului.   Legatura noastra cu francezii, ce dainuie si astazi, a cladit insasi istoria statului roman: contributia generalului Berthelot in refacerea armatei romane a fost decisiva in primul razboi mondial.

 .
2
   Eroismul soldatilor a fost marcat adesea in discutiile dintre domnul Bacalbasa si reprezentatii Cocosului Galic, discutii ce au avut loc cu precadere in limba lui Voltaire.
    La sfarsit, trecutul a lasat loc viitorului, acesta fiind reprezentat de catre eleviii Scolii Gimnaziale “Sfintii Imparati” Galati, ce au inmanat un colaj cu diferite obietive istorice ale orasului domnului ambasador.
   Intr-o perioada caracterizata de miscari atat sociale cat si tectonice, evenimentul a facut un apel universal: umanitate  


- Costas -





6
 Despre aceste lupte ,din publicatii:

3
4
5

Eroi francezi, înhumaţi la Galaţi
Au căzut pe teritoriul României în Primul Război Mondial, în peste 100 de localităţi, 601 militari şi civili francezi, din care jumătate din colonii. 120 de francezi au fost astfel înhumaţi la Cimitirul Bellu militar, 223 la Slobozia, 54 la Alexandria, 38 la Chişinău, 52 la Constanţa, 54 la Galaţi (plus un locotenent pilot căzut în 1919) - în Careul francez de la Cimitirul "Eternitatea", 26 la Iaşi, 27 la Timişoara şi 9 în cimitirul turcesc din Ghencea. Generalul Berhelot a fost împropietărit simbolic de staul român, cu 198 de iugăre (cam 100 ha, în măsuri transilvănene), în comuna Fărcădinul de Jos, jud. Hunedoara, pământ pe care generalul l-a donat statului.
viata-libera.ro

  15 octombrie 1922: unirea era consfinţită prin încoronarea la Alba Iulia lui Ferdinand ca rege al României Mari. Îl avea alături şi pe şeful Misiunii Militare franceze, care ne instruise în timpul războiului şi luptase din greu alături de noi: generalul Henry Berthelot.
21 octombrie 1922: mare serbare la Galaţi - venea „papa” Berthelot! Un fluturaş împărţit chema: „Cetăţeni, Sâmbătă 21 Octombrie orele 9, Generalul Berthelot, distinsul reprezentant al Republicei Franceze soseşte în oraşul nostru pentru a-l decora cu Crucea de Război Franceză”. Se vorbeşte aici şi despre „iubirea şi neţărmuita admiraţiune pentru Franţa”, care ne fusese alături. Gălăţenii erau rugaţi să împodobească oraşul în culorile franceze şi să iasă cu flori. Adjunctul primarului Teodor Thenea a primit, la Palatul administrativ, „decoraţiunea”. Oficialităţi, onoruri militare, muzică, un Te Deum la Catedrală, defilare, tinere gălăţence, gardă de onoare, primirea la Primărie de către Consiliul Comunal.
viata-libera.ro



  Henri Mathias Berthelot (n. 7 decembrie 1861 la Feurs, Franța - d. 28 ianuarie 1931) a fost un general al armatei franceze. În Primul Război Mondial a fost șef de stat major al comandantului-suprem al trupelor franceze pe Frontul de vest, mareșalul Joseph Joffre. A petrecut și două perioade în România, ca șef al Misiunii militare franceze România.

La 3/16 octombrie 1916 a sosit în România Misiunea militară franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot. În perioada ianuarie - iunie 1917, acesta colaborează la refacerea și reorganizarea armatei române, pe teritoriul rămas liber al Moldovei.
În teritoriul liber al Moldovei, din ianuarie până în mai 1917, a avut loc refacerea armatei române cu mijloace egale cu cele aflate în dotarea inamicului.O misiune militară franceză (condusă de generalul Henri Mathias Berthelot) și echipamentul de luptă din Franța și Anglia au schimbat înfățișarea armatei române. Au fost organizate două armate române, având aprox. 400.000 de oameni, intercalate cu trei armate rusești însumând aproape 1.000.000 de militari. Astfel, ofensiva românească de la Mărăști (la 11 iulie), condusă de generalul Alexandru Averescu, și cea a generalilor Constantin Cristescu și Eremia Grigorescu, de la Mărășești (1-24 iulie) dejoacă planurile de luptă germane de ocupare a Moldovei și de cucerire a portului Odessa.
Cu ocazia unirii de la 1 decembrie 1918, Generalul Henri Mathias Berthelot a spus următoarele cuvinte: „Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații”.
De asemenea, în cursul trecerii unui detașament român cu ocazia paradei militare de la Paris, din 11 noiembrie 1919, generalul Berthelot s-a adresat generalului Ferdinand Foch cu următoarele cuvinte « Foch, saluez ! C'est la famille. » (Salutați, Foch ! Aceștia fac parte din familie.)
După terminarea războiului și încheierea păcii, Parlamentul României l-a decorat pe generalul H. M. Berthelot, ca recunoaștere a meritelor sale deosebite, l-a declarat cetățean de onoare al României, i-a dăruit un lot de teren și o locuință, iar în 1926 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Prin testament, generalul Berthelot a lăsat întreaga sa avere din România Academiei Române.
Generalul a decedat pe 28 ianuarie 1931, iar pe 6 februarie 1931 s-a citit testamentul generalului Henri-Mathias Berthelot, care, spre a mulțumi nației românești pentru toate mărturiile de recunoștință și de dragoste ce mi-au fost aratate, a lăsat Academiei Române domeniul din comuna Fărcădinu de Jos (în prezent redenumită General Berthelot, județul Hunedoara), sumele de la banca „Marmorosch-Blank” sau în sucursalele ei din România, pentru a fi folosite la intreținerea unor tineri spre a-și completa studiile într-o școală franceză, civilă sau militară.

sursa:WIKI

2 comentarii:

  1. Apropo de Galați și anul 1916. La Galați, în silozurile de cereale, au fost depozitate sute de mii de tone de cereale aparținând guvernului Marii Britanii. Cumpărate de pe piața românească, la prețul pieții, recolta anului 1916, pentru a se preveni cumpărarea de cereale de către Germania și Austro-Ungaria. Insă până la urmă au încăput pe mâna Puterilor Centrale, după campania dezastroasă a anului 1916. Și încă ceva, generalul Henry Mathias Berthelot, s-a întâlnit pentru prima dată cu regele Ferdinand, în octombrie 1916, pe peronul gării din Hârlău! Generalul Berthelot, era însoțit de Albert Thomas, ministrul munițiilor din guvernul Franței. Cu această ocazie s-au stabilit detaliile livrării de către Franța și Marea Britanie de armament, tehnică militară și muniție prin Rusia. Am citat din cartea recent lansată de mine "Hîrlăul în date și imagini" ! Reportajul de la comemorare este foarte reușit. Felicitări domnului Costas!

    RăspundețiȘtergere