22 mai 2014

548.Primul roman in Cosmos : Dumitru Dorin Prunariu - 14 Mai 1981-film documentar


,
  Am avut norocul sa-l cunosc adolescent fiind, la ceva timp dupa misiunea la care participase.
  Va dati seama cum a fost pentru mine acest eveniment, eu care de dinainte de a invata sa citesc spuneam ca ma fac si eu cosmonaut si eram fan inrait la "Pierduti in spatiu","UFO" si alte chestii de genul?Sa ai un vis in fata ochilor, un model viu???
  Programul spatial romanesc avea doua componente distincte:prima ingloba cercetarea - cu ajutorul mijloacelor de sol si a relatiilor cu agentia spatiala rusa- si executia de componente pentru satelitii sovietici, iar a doua zborul spatial uman, la care am participat prin programul "Intercosmos", program global, prin care tarile membre- inclusiv Cuba si Japonia - trimiteau in spatiu reprezentantii lor, pentru cercetare.
  Romania din nefericire nu a avut decat un singur cosmonaut, datorita - consider eu - racirii diplomatice puternice dintre noi si URSS, ramanand sa colaboram doar pe cealalta latura.

  Prunariu nu s-a plimbat asa, ca sa vada globul terestru din afara, sa nu credeti asta !
  Programul sau a fost deosebit de incarcat de experimente stiintifice comune cu ceilalti colegi, dar mai ales cu multe romanesti, experimente ce asteptau de ani buni zborul in spatiu pentru a fi realizate, astfel incat agenda sa a fost deosebit de incarcata.
  In acest articol va prezentam un documentar scurt despre pregatirea acestui zbor, zborul in sine si o mica poneste despre cine este Dumitru Prunariu, un om deosebit de modest si placut, chiar daca este el insusi istorie vie si membrul unuia dintre cele mai eclusiviste cluburi de pe planeta: al zburatorilor in spatiu !

DA PAGINA !

Langa capsula cu care a revenit la noi,pamantenii (Muzeul militar-Bucuresti)

Cu veteranul programului sovietic, Leonid Popov

















Plutind in complexul spatial
  Putini stiu ca Prunariu era sa rateze aceasta ocazie unica, datorita rezultatelor fizice mai slabe realizate la inceputul programului de pregatire pentru misiune -care a durat trei ani - dar ulterior, pe langa imbunatatirea acestora, excelenta pregatire siintifica pe 
care o avea si-a spus cuvantul si la selectia finala, dar si in timpul misiunii.
  Nu are rost sa va mai povestesc, nu de alta, dar internetul este plin de informatii, iar documentarul pe care vi-l prezentam dupa fotografii, este destul de elocvent.

*nemotoujours*

LINK-UL DOCUMENTARULUI DESPRE DUMITRU PRUNARIU ESTE 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu