18 februarie 2015

767.INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “Şerban Cantacuzino” AL JUDEŢULUI PRAHOVA


Nr. 11
Ploieşti, 18.02.2015
BULETIN INFORMATIV
În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au fost solicitate să intervină pentru gestionarea următoarelor evenimente:
DA PAGINA !


  • 17.02.2015, ora 17:42– incendiu vegetaţie uscată
În localitatea Boldeşti Scăieni – DJ 232, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha.
Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

  • 17.02.2015, ora 18:12– incendiu vegetaţie uscată
În localitatea Apostaolache, sat Buzota – DJ 102E, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
Au ars: vegetaţia uscată şi lăstăriş pe o suprafaţă de aproximativ 5000 mp.
Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

  • 17.02.2015, ora 16:19– incendiu vegetaţie uscată
În localitatea Gura Vadului, sat Tohani, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 9 ha.
Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

  • 17.02.2015, ora 20:01 – incendiu coş de fum
În localitatea Bărcăneşti, sat Tătărani, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară.
A ars funinginea de pe coşul de fum.
Cauza probabilă: jar sau scântei – coş de fum necurăţat de funingine.

  • 17.02.2015, ora 18:27– incendiu vegetaţie uscată
În localitatea Bucov, sat Chiţorani, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi un autocamion de intervenţie pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 6 ha.
Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.


  • 17.02.2015, ora 14:30 – incendiu vegetaţie uscată
În municipiul Ploieşti, Centura de Est, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp.
Cauza probabilă: jar sau scântei – fumatul în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.

  • 17.02.2015, ora 11:26 – incendiu autoturism
În municipiul Ploieşti, strada Republicii, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Au ars: elementele din plastic şi cauciuc ale motorului.
Cauza probabilă: scurtcircuit electric - cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.



  • Echipajele SMURD au intervenit în 27 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
***
COŞ, BURLAN DE FUM DEFECT SAU NECURĂŢAT

  • Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală lemn şi alte asemenea);



Cetăţenii şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile şi grădinile, prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.
Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte cetățenilor măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi a fost obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
  • nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.
  • Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiuni contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.

Cetăţeni, nu uitaţi!
Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu