19 august 2015

878.Aproape anonim

.
    Profesorul universitar doctor Vitalie Belousov, fondatorul şcolii de inventică şi fost elev al Liceului “Roman-Vodă”, a plecat dintre noi, la 85 de ani. A fost unul dintre cei mai prolifici şi mai importanţi inventatori ai României, recunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare.

    Fost rector al Universităţii Tehnice din Iaşi, Vitalie Belousov a primit 123 de brevete în România, Eleveţia, Franţa, Germania, Italia şi SUA şi a obţinut 71 de medalii de aur, şapte ordine europene şi de stat, precum şi nouă titluri internaţionale. Este autorul a 250 de lucrări ştiinţifice."

123 brevete de invenții, 71 medalii de aur! Șaptezeci și una, nu șapte! Asemenea oameni se nasc rar. Eu îmi amintesc de el, l-am văzut prima data la televizor, când eram prin liceu, demonstrând practic eficienta uneia dintre invențiile sale: bicicleta cu o pedala. Atunci avea peste 50 de ani și întrecea fără prea mult efort un tânăr student, într-un concurs de biciclete (parca pe ruta Iași-Bacau). Ciudat, dar nu s-a aplicat invenția aceasta nicăieri, cu toate performantele pe care le avea, nici măcar la bicicletele de concurs. Era cunoscut în Iași, atât de către studenții sai, cat și de către colegii sai, profesorii. Unii profesori ne vorbeau cu respect la cursuri despre "freza Romascon" - inventata de el și aplicata în toată tara, ca și despre alte invenții de ale sale. Era o adevărată legenda, pe vremea aceea.

Azi? Cine mai știe, in ziua de azi, cine e Vitalie Belousov? In schimb, toată lumea știe cine e Bianca Drăgușanu, Guta, Măruță, etc. Pana și cei șapte violatori din Vaslui sunt mai cunoscuți în tara decât Vitalie Belousov. Presa promovează mediocritățile (ca sa nu spun non-valorile), lăsând în umbra adevăratele personalități ale tarii. Adevăratele valori. Adevăratele modele pentru tineri. Adevărații oameni care pot avea un rol important în dezvoltarea tarii se sting aproape în anonimat.

*Decenu*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu