08 septembrie 2015

884.Un mars dincolo de un secol :impresionanta comemorare din Bucegi

Popas inainte de lupta (2)
Popas inainte de lupta (1)
       O comemorare altfel: o cruce a Eroilor Neamului la 2291 de metri inaltime si cinci asociatii de reconstituire a istoriei cruntului Mare Razboi !
       Rabdare ca va explic, doar ca, pentru inceput, dati-mi voie sa spun ceva cuvinte -pentru tanara generatie care sigur nu stie multe despre acest subiect, nu pentru domniile voastre desigur!

       Razboaiele sunt catastrofe ce raman in memoria natiilor mai puternic decat un potop. Dar primul razboi mondial a fost si a ramas "Razboiul cel mare" pentru aproape o planeta, chiar daca unul mai infiorator l-a urmat.
       Si asta pentru ca ,prima oara in istorie, focul sau a parjolit o suprafata de necrezut pana la el, a antrenat natii care nici nu banuisera ca vor participa la un astfel de macel si a adus pe Campul lui Marte arme de nimaginat, pe care doar Jules Verne le plasmuise si nici el nu credea in asa ceva...
       Si a distrus necrezut de mult, rapind un numar de vieti de neinchipuit pana la el.
       De aceea este  si va fi macelul care a deschis de fapt infioratoarea cutie a puterii armate moderne, de nestavilit.
       Ororile sale ne-au marcat bunicii si parintii ,parinti care fiind copii in al doilea razboi deja stiau de aceste grozavii din povestile parintilor lor, parinti  care au luptat si au suferit sub diverse forme : bombardati, surghiuniti, ocupati, furati, raniti, infometati...mai rau ca oricand tinand cont de faptul ca teritoriul Romaniei de atunci era  peste jumatate ocupat, ca aliatii rusi devenisera hoarde salbatice care faceau in spatele frontului mai multe nenorociri decat austriecii si germanii, ca aliatii francezi nu mai puteau ajuta decat cu sfatul si ca...ramaseseram de fapt singuri.
       Un razboi eroic in care am invins datorita unui moment de gratie, de mare geniu, dar si unui moment de invartosire din neant, de revenire a puterii soldatului roman, momentul acela istoric in care o natie rupe normalul, soarta deja petcetluita si erupe cu forte de nestavilit pentru a-si implini idealurile!
       Un razboi care ne condamnase la pieire ca neam si istorie !
       De aceea se fac astfel de comemorari, de aceea se da astfel onorul Eroilor Neamului, de aceea, in amintirea luptelor crancene ce au schimbat fatza Europei se urca desi greu la un monument unic in lume ca forma si semnificatie, in echipament de lupta cu ranitze si armament, cu postav si casti pe o caldura infernala si se canta si se trag salve !

       DATI PAGINA!


"Austriac","roman" si "neamt"...cu copii si mame...
       Este absolut impresionant sa vezi un mars de asemenea natura in plin munte, pe culmea Bucegilor, armate parca din alta lume, uniforme si arme de mult uitate, pe o caldura de sfarsit de August si un cer incredibil de linistit,frumos, un mars nu doar al celor care onoreaza acest eveniment organizandu-l ci si al cetatenilor de rand care efectiv s-au luat la acest drum nu foarte usor ,printre soldatii hotarati sa-si atinga telul: onorul Eroilor.
       Onorul dat celor care au pierit in acest macel, Bucegiul fiind granita dintre Romania deja formata si Transilvania pentru care aceasta a intrat hotarata in razboi, granita rusinoasa ,impusa, pe care strabunii nostri s-au hotarat atunci sa o doboare.

       Personal am fost impresionat nu doar de faptul ca in aceste trupe sunt diferente de varsta deosebit de mari : de la juniorul tobosar al "Traditiei Militare" pana la adevarati"veterani",dar si de prezenta de exceptie a asociatiei "IR 29 Honved (Regimentul Regal de Honvezi)" din                                             Budapesta,care s-au prezentat absolut excelent ca echipamente si instructie.                                                                                                                                                                                                                                                 

 Si nu in ultimul rand de doi
Francezii (originali) langa Sfinxul de pe platoul Babele
francezi ,tot "veterani",in uniformele vremii, care au participat la toate evenimentele din acele zile si au rezistat -si ei- eroic acestui mars.

      Tot respectul !
      Nu am pregetat sa le prezint omagiile si respectul meu nici ungurilor si nici francezilor, considerand ca participarea lor la acest eveniment este o dovada de mare consideratie.

       Am avut un moment senzatia ca este de fapt un pelerinaj catre un loc sfant, un drum pe care copiii, parintii lor, simpli cetateni, sunt condusi si aparati de soldati ai unor natii care s-au razboit, ajunse la vremea intelepciunii, unite in pace, soldatii conducandu-i si spunandu-le :"Gata, a fost, s-a gresit, s-a suferit, aveti grija sa nu mai fie !"

         Un pelerinaj al prezentului de care trebuie sa avem grija.... 
         
                                                                                                                    Nu toti cei care sunt in aceste asociatii au fost soldati
  sau militari, dar faptul
Dupa o clipa de odihna
ca si-au asumat rolul de pazitori ai istoriei si ai traditiilor militare s-a vazut in momentul in care a inceput ceremonia de la Cruce: stricti, cu o instructie intrata in sange, executand comenzile exemplar, dand onorul ca la carte ! Si asta pot spune ca si Cercetasii de la Act.ro, juniorii veseli si sprintari care au fost in mod special instruiti pentru aceste evenimente de catre membrii "Traditiei Militare" s-au prezentat pe masura !


         Turistii veniti pe firul marsaluitorilor sau ulterior, au intrat fara sa vrea in solemnitatea momentului si i-am vazut deosebit de impresionati, dar mai ales pe copiii lor, care efectiv au fost fascinati de tot ceea ce se intampla.
         Salvele de arma cu care s-a terminat momentul solemn au bubuit peste Busteni, in vai ,ca un semnal pentru o intreaga tzara si au fost urmate de un gest impresionant al Comandantului evenimentulu,Dl.Stoica Mircea, Capitan al Asociatiei "Traditia Militara": cartusele goale au fost 
                                                                                                           impartite copiilor prezenti, ca amintire de suflet al unui moment de o 
                                                                                                           asemenea insemnatate .

        
.
In traditia acestui mars ,toti cei prezenti s-au intors la Sfinxul de pe platoul Babele pentru a-l marca prin fotografii de grup si la acest monument al naturii, devenit simbol al Romaniei.


         Nu este greu sa participi la un astfel de eveniment, dovada facand cei care si-au luat copii in spinare si au marsaluit pe munte, pe caldura, impreuna cu membrii asociatiilor, astfel incat au reusit sa fie prezenti la un moment unic, inestimabil.Pacat ca "Media" consacrata a lipsit, preferand sa astepte comod continuarea evenimentului in Busteni, Sinaia si Predeal...
         Noi, "Media" mica, independenta, cei care nu castigam bani din ceea ce publicam sau filmam, am urcat la Babele cu o zi inainte pentru ca in ziua evenimentului sa-i intampinam pe participanti la sosirea cu telecabina pe platou si sa-i urmam, sa-i "imortalizam", dar sa si onoram aceste clipe acolo, cu ei.
         
                                                                                                                   Tobosarul -deja cunoscut de ceva timp in actiunile "Traditiei
                                                                                                           Militare" are varsta de 12 ani, iar "veteranii" aceleiasi Asociatii...
ceva mai mult, desigur...Iar
Moment de odihna la "Sfinx"
Cercetasii,plus cei doi francezi...si ei la extreme.

        Si comandantul Asociatiei Maghiare era in baston, dupa o operatie la picior ! Si se intorcea acasa pentru a doua, medicul sau interzicandu-i orice activitate !
        Cinste lor!
        Pacat ca cei care ar trebui sa vi-i aduca pe sticla sau in pagini sunt comozi sau...nu-i ajuta sanatatea.

        Nu pregetati sa va petreceti clipe cu astfel de oameni, in astfel de momente! Se muncesc foarte mult pentru a onora istoria si traditiile, merita sa-i sustineti!

        Participanti:

- Asociatia "Traditia Militara" Bucuresti
                                                                                                           - Asociatia "Deutches Freikorps" Bucuresti
                                                                                                           - Asociatia " IR 29 Honved" Budapesta,
.
- Asociatia " 33 KuK INFANTERIE Regiment Cetatea Aradului",Arad
- Cercetasii Romaniei "Act.ro" Bucuresti
- si desigur, cei doi veterani francezi "Memoires Vivantes de la Grand Guerre"
- plus noi..."Suntem Romania!" si "O mana de cuvinte"

  Si,sa nu uitam :multe multumiri Jandarmilor Montani si Salvamontistilor, care ne-au insotit si ajutat, prietenii nostri de care toata lumea trece, dar la nevoie sunt primii care sar!

*nemotoujours*

foto:cele marcate,nemotoujours,
cele nemarcate:marinaru'
        


Jandarmii montani intr-un moment de respiro
"Soldat"al regimentului infanterie 28 bavarez
(Deutches Freikorps)
Juniorul tobosar

Honved

.
"Soldat" din regimentul 252 infanterie prusac(Deutches Freikorps)
 
Caporalul de la 33Kuk

Domnisoara sanitar honved
Parca venit din istorie...Deutches Freikorps

.

Discursul reprezentantului Primariei Busteni
.
Salve (Traditia Militara)

Si un mandru militar roman
"Intre doua lupte"-domnisoara soldat obosita

    
.

Schimb de experienta
La Sfinx

Cercetasii "Act.ro" la ultimul popas catre monument
Cercetasii odihnindu-se inainte de eveniment
.
.
.













"Honvezii" in plin mars
"Austriecii" si "Nemtii" pregatindu-se
"La,mon jeune ami,LA!
Cu copil, nevasta si...purcelul era in ranitza???
Probabil cauta Parisul...
Domnisoara din armata "austriaca"
Si un domn din armata "austriaca"
.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu