27 septembrie 2016

1086.Si iar o comoara nestiuta de multi: geamia Esmahan Sultan


Esmahan sultan cami (Geamia Esmahan)
.
   Pai cam asa se intampla prin lumea asta: trecem nestiutori pe langa mari valori, incantati de ceea ce vad toti, orbi la multe comori.

   Adevarul este ca, desi Mangalia este un punct principal pentru traficul turistic (nu doar pe directia nord-sud), chiar daca vrei-nu vrei o traversezi sau te incurci prin ea cand doresti un Balcic, un tratament la faimosul sanatoriu, o Vama Veche sau un Venus, ei bine, nu prea mergi mai departe de locul tau de interes care de multe ori este piata sau faleza si atat! Astfel ajungi sa nu cunosti, sa nu stii, sa nu afli. Sa nu vezi.Si pierzi!

   De ceva mii de ani Callatisul, inca inainte ca grecii sa-i dea acest nume glorios, a fost de adapost tuturor natiilor de calatori dar si de oameni care s-au impamantenit, ca de altfel toate cetatile grecesti indeosebi, pe unde au fost ele prin lume. Banuiti ca se vorbeau toate limbile posibile, se faceau toate mancarurile stiute si nestiute si rugaciunile erau in toate religiile mai stiute si mai nestiute.

   Si asta ca peste tot in Dobrogea inca din Cadrilater pana la Chilia, apoi pana la Dunare, pamant mai mult sterp decat bogat, dar plin de liniste si pace, caci oamenii lui de la daci, greci si chiar navalitori, dar si evrei, rusi, tatari, odata ramasi nu s-au certat nicicand intre ei, oricine stiind ca pacea si intelegerea dintre oamenii Dobrogei nu se mai gaseste nicaieri in lume.
   
   Dovada este si aceasta mica geamie care in curand implineste 500 de ani de la deschidere si fiind primul lacas de cult musulman din teritoriile romanesti. Si care are o poveste frumoasa, fiind infiintata de fata sultanului Selim II - Esma-Han.

  Hai la povesti!

Povetea "oficiala" a geamiei, pe care mi-am permis sa o completez
  Turcii nu au ajuns pe plaiurile Dobrogei cumparand pamant, inchiriind sau facand legaminte si intelegeri ca grecii sau mai tarziu lipovenii, italienii. Stiti toti ca odata cucerita Bulgaria si apoi capul Caliacra, drumul  spre pamanturile acestea le-a fost deschis de problemele grave ale Tarii Romanesti (tradari, Vlad Tepes, certuri interne,,,). Interesant este faptul ca nu au reusit sa le detina in totalitate si sa schimbe complet administratia, Dobrogea capatand mutual un statut ciudat de zona semiindependenta, fapt care nu a dus la lupte violente, samavolnicii, convertiri fortate, asa cum se tot faceau in Bulgaria, Macedonia ,etc...

   Poate si de aceea turcii care s-au impamantenit au convietuit deosebit de pasnic si de infloritor cu romanii, grecii si bulgarii vecini de peste gard sau strada.

   Poate si de aceea printesa Esmahan (nu stiu de ce apare in aceleasi scrieri odata ca Esma-Han, alteori ca Esmahan), sotie a lui Sokollu Mehmet Pasa - vizir al tatalui sau Selim al II-lea, a dorit sa  ctitoresca pa acest mal al Marii Negre, nu departe de port, langa ruinele batranului Callatis si chiar cu piatra din zidurile ei.
.
.














.
   Mai multe detalii constructive am sa va citez direct de la sursa, de pe site-ul muftiatului din Romania.Oricum, ce completez eu este faptul ca geamia ajunsese o ruina si cu banii unui turc bogat patron de mall in Bucuresti- Capa Tunc- a fost restaurata complet, inclusiv mormintele din micul cimitir si fantana rituala facuta cu pietre de la un mormant antic roman.

  Cladirea micuta si chiar cocheta care rasare dintre smochini si trandafiri te incanta cu frumusetea simpla, chiar eleganta si cu minaretul care nu mai avea mult si se prabusea, dar si cu veranda-terasa larga, primitoare. Interiorul este si el simplu, fara pretentii, dar minaretul minuscul, mai mult simbolic, face deliciul acestei adevarate bijuterii de piatra.


.
  Ce sa va spun ca la poarta este un chiosculet plin de esarfe, cipici si podoabe de tot felul de iti iau ochii!

  Va promisesem ceva explicatii, asa ca sa incepem:

  Este un monument de arhitectură în stil maur,având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea,intrarea în geamie fiind precedată de o verandă acoperită,construcţia este făcută din piatră de grosimea de 85 cm, cioplită pe loc de către meşterii pietrari turci,lăcaşul de cult este înconjurat şi de un cimitir musulman în care au fost inhumate personalităţile vremii.

  Geamia cu o capacitate de 200 de credincioşi şi cimitirul care o înconjoară au fost reabilitate sub îndrumarea 
.
Muftiatului Cultului Musulman din România,iar pe lista de onoare a celor care au donat sume importante pentru reabilitarea lăcaşurilor de cult din România, de data aceasta se află dl.Çapa Tunç, om de afaceri din Turcia, care a finanţat în totalitate proiectarea , lucrările de consolidare şi restaurare ale ansamblului ”Esmahan Sultan” (geamie şi cimitir musulman ) valoarea estimată fiind de un million de euro.


  O etapă importantă în reabilitarea ansamblului a fost cea a minaretului care a fost descompus molon cu molon numerorate şi rezidite (anastiloză) utilizând aceeaşi tehnică a legăturilor cu scoabe de otel în perforaţiile umplute ulterior cu plumb topit.
  Intenţia principală a acestor intervenţii profesioniste, a fost
.
de a aduce lăcaşul de cult din punct de vedere architectural, la o imagine cât mai apropiată de cea iniţială, a anilor 1590 ,îndepărtând toate modificările şi cosmetizările făcute în timp.
  Redeschiderea geamiei reprezintă un eveniment deosebit de important pentru întreaga comunitate musulmană.
foto, poveste si editare: *nemotoujours*

Mai multe foto AICI


.
.
.
.
.











Scara spre platforma minaretului
.
.
.






















.
.

















.

.

.

Fantana pentru spalari rituale

.

.

.

.

.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu