26 mai 2017

1186.Seara de film: "Omul care ne trebuie" - 1979 - Ilarion Ciobanu (film)

.
.
   Nu este vorba ca ar fi un film de propaganda comunista.
   Desi apar-desigur ca de obicei in filme cu uzine si santiere-activisti si secretari de partid, trebuie sa se inteleaga faptul ca faceau parte din viata de zi-cu-zi si ca intradevar erau in comunitate, nu ca poliiticienii de azi care, de la consilieri comunali pana la primari, deputati si senatori (ce sa mai zic de ministri), nu au nici o treaba cu "vulgul" si-si aduc aminte de tine doar la alegeri, cand realizeaza brusc ce indragostiti sunt de tine si de ai tai!!!
    Realitatea este ca acest film, ca si altele din epoca, arata o chestie simpla si normala pentru acele zile: zbaterea oficialitatilor, a oamenilor de raspundere si de conducere, pentru a incanta un om de mare profesionalism si responsabilitate sa ramana acolo unde este foarte mare nevoie de el.
    Adica ...unde vede fiecare ca ar fi bun in continuare.
    O concurenta amuzanta si aproape tragica prin conflictul familial declansat , intre comunitate, santier si familie.

    Asa este, cine a trait si-si aduce aminte, stie ca se intampla si astfel : oferte cu greutate de toate felurile pentru a pastra sau a castiga un om "care ne trebuie".

  DA PAGINA PENTRU FILM!

    Nu neg si cealalta fateta: de multe ori s-au pierdut astfel de oameni tocmai din incapatanarea acelorasi persoane responsabile, autoritati, din motive multiple amplificate in ziua de azi: cardasie, nepotism, invidie, etc si amd.

   Pe langa interesantul studiu de caz acest film este o foarte buna marturie documentara a felului in care functiona un santier "de jos" si nu doar "de sus", plus, desigur, un frumos joc al unor actori de mare clasa.
   Si merita chiar si micile "scene" dintre sotii ajunsi la o varsta, cu copii aproape realizati si...ea satula de plimbarile prin tara dupa santiere, el inca rupt intre pasiunea muncii si ...datoria fata de a sa pereche satula de a nu avea un loc stabil, obosita efectiv. Scenele sunt tare amuzante : un adevarat "zmeu" la locul de munca, acasa bestelit de maruntica sa consoarta.

   Va spun ca merita vazut, este relaxant si realist. Si ceva ...nostalgic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu