30 august 2017

1230.CEA MAI TARE ZI A MARINEI !!! Multe felicitari! (partea I-a)

.
    Chiar a fost tare de tot!
    Un exercitiu pe mare si in aer deosebit de cursiv, complex, frumos prezentat in adancime si pe latimea falezei, ca un film panoramic in 3D, cu muzica si explicatii, o adevarata incantare !
    Nu au existat timpi morti, incurcaturi, balbaieli, parca era totul realizat pe calculator!
    Pumele naval, Fortele Speciale si remorcherele maritime au iesit usor in evidenta de aceasta data, primele comportandu-se chiar ca niste vedete fitoase care dupa exercitiul de asigurare a debarcarii au defilat mandre in jurul fregatei Marasesti si spre faleza, "stand" la fotografiat de nu ne venea sa credem!!!
 
    Dar sa lasam povestea zilei Z si sa va aratam intai, in acest episod, ceva secvente din CUM a fost pregatit acest adevarat spectacol de scena mare, prezentandu-va povestea colegului nostru Victor (zis "Fulgerica"), poveste scrisa si fotografiata in data de 10 august de pe fregata F221 "Regele Ferdinand", fiind prezent la repetitii.
    Fotografii frumoase si o poveste simpla si simpatica.
    DA PAGINA!

.
Si uite ca am ajuns sa o fac si pe asta , sa vad cum sunt repetitiile pentru ziua marinei ... Ziua a inceput cu un drum lung pana , intarziere a trenului si o lupta contra timp  pentru a ajunge in dana 0, unde astepta echipajul fregatei 221 ''Regele Ferdinand ''la bordul navei ni s-au prezentat regulile navei si  ce sa facem daca apare o problema, tot pe nava am avut o bucurie revazandu-l pe Mircea Torokunul dintre copiii castigatorii ai concursului organizat de catre "Suntem Romania!", Fortele Navale Romane si A.A.R.-Aeronautic Show, la Mediesul Aurit -Satu Mare (Cariere in slujba cetateanului) a venit si el pentru a participa la repetitii  fiind beneficiarul unuia dintre premiile oferite de catre Fortele Navale Romane la concursul mentionat (o excursie de o saptamana la mare de Ziua Marinei).
 
.
Si uite asa am inceput drumul nostru spre largul din dreptul portului Tomis , unde s-atinut repetitiileraul de mare  s-simtit si el  in momentele  cand mai intram in interiorul navei, caldura zilei a trecut mai usor in compania brizei  oceanului 
   
 Marinarii au fost foarte ospitalieri, si in ospitalitatea lor am aflat si lucruri noi , cum ar fi ... alidada. Acest instrument la care priveam  fara sa-mi  imi vina vreo idee, si acum a fost elucidat, si daca tot am aflat hai sa si impartasesc, ca nu se stie niciodata cand ajungi pe langa una .

 Alidada este un instrument, care permite sa aflii directia in care se afla un obiect , ea are un cercur gradat , pe care poti vedea gradele fata de prora navei  si un cadran al unei busole care te ajuta sa vezi directia in funtie de
.
punctele 
cardinale, un obiectiv cu care sa-l ghidezi spre directia dorita si o prisma in care sa privesti pentru a vedea gradatiile .

Tot aici am avut ocazia sa vedem cum este '' parcata '' nava , si cum echipajul conlucreaza atat cu echipa de pe mal, cat si cu echipele de pe ''Vartosul '' si ''Voinicul '' (remorcherele maritime care asista si ajuta la nevoie navele mari) si lansarea pe apa a unei barci de salvare.  Dar si o  experienta de neuitat , a fost acel moment cand un elicopter a simulat apuntarea  (aterizarea  pe nava) , sa vezi un elicopter cu echipajul la nivelul ochiilor , care zboara in fata ta , ramane unul din lucrurile care merita traite in viata .

Repetitiile pentru Ziua Marinei, exercitiul asa cum l-am vazut de la bordul F221 mi s-au parut a fi deosebit de  reusite si m-a impresionat, facandu-ma sa astept cu nerabdare ziua "Z" si
Alidada fregatei 221
sa-l privesc detasat, ca simplu spectator, deoarece postura de oarticipant la repetitii mi-a dat senzatia ca fac parte din echipa de organizare, fiind participant activ pe "scena" acestui spectacol.


 Simulare apuntare:
https://www.youtube.com/watch?v=caeZD_iPDkQ&t=3s

reportaj, foto si filmare: Victor (Fulgerica)





Mircea Torok si familia sa
.
.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu