13 septembrie 2017

1236.Câte ceva despre "bulibașă"- istoria nestiuta

satra 1911
.


    În perioada fanariotă, la domnie, erau demnitari sau militari, care aveau diferite funcții militare: buluc-bașa din turcescul bölúk-bašy,  care era un șef  (comandant) de companie. Bimbașa, comandant peste 1000 de militari (bim – 1000, bašy – comandant șef), echivalentul maiorului de mai târziu.


Da pagina! 


La țigani, bulibașa era și mai este un șef ales, sau mai bine spus recunoscut de colectivitățile de țigani, de obicei pe plan local. Acesta este reprezentantul recunoscut de colectivitate în raporturile cu autoritățile, alte grupuri (clanuri) de țigani, sau cu regii (împărații) recunoscuți de țiganii din întreaga țară și cei din străinătate.

Acești bulibași sunt în primul rând bogați, au autoritate și prestanță față de supușii din colectivitate, și aplanează diferite conflicte din colectivitate. Ei pot convoca staborul – tribunalul țigănesc, care judecă diferite pricini, după legea țigănescă.
In prezent oficial, țiganii sunt denumiți rromi (în vocabularul țigănesc rom – om). Însă nu vei auzi niciodată un etnic rrom să spună că sunt conduși de un bulibașa al rromilor ci bulibașa țiganilor din localitate.
Fotografie: Șatră de țigani, vedere care a circulat la începutul secolului al XX-lea, timbrul aplicat pe vedere are  valoarea de 5 lei,  și prezintă imaginea  regelui Carol I.

*col.(r) Miron Dumitru*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu