14 decembrie 2017

1270.Am vazut "pietrele care cresc"...

.

   Cica ar creste...Dar cica isi schimba si forma odata la 1200 de ani!

   Cat am sta eu acolo nu am vazut nimic din astea, ci doar niste pietre fantastice, bolovani mai mici sau mai mari cu forme de poveste. Si mult nisip.
   Nu sunt doar aici, la Costesti-Valcea. Isi fac vesnicia si la Otesani, la vreo 16 km tot pe langa Horezu, dar si la Bozioru-Buzau.Dar si in alte locuri din Romania. Nu stiu de alte locuri din lume.

   Se spune ca aduc spor si noroc si ca dupa fiecare ploaie unele cresc. Si aletele mai mici mananca nisip si cresc si mai repede. Si cica cei din Buzau isi mai schimba si locul cateodata.
   Unii savanti geologi confirma-nustiucum-cresterea acestora din interior catre exterior.... Am facut 2 ani geologie, dar se pare ca nu destula pentru a accepta aceasta idee in contradictie cu ideea de eroziune de exemplu, ce sa mai spun de acea crestere din interior.

   Ce sunt ei?
   Pai daca in stiinta populara sunt niste chestii care cresc si se plimba, in cea "atee" nu sunt altceva decat formatiuni de gresii (concretiuni grezoase) legate printr-un ciment natural carbonatic de ape calcaroase. Cam prozaic si lipsit de fantezie, este?
   Citez:"Tendința lor este de creștere spontană - din centru către periferie - cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. "
    Adevarul este ca sunt bolovani tare interesanti, care "rasar" efectiv in peretii de nisip si se gasesc prin excavare, daca nu prin eroziunea naturala a zonei respective.
     Hai sa-i vedem si sa povestim, pentru ca mie tare mi-au placut cand i-am intalnit la sosea, intr-o mica rezervatie la Costesti.


  DA PAGINA!
 
.
 
Prin entuziasmul unor voluntari o mica zona de poveste a fost transformata intr-un Muzeu in aer liber, la o margine de drum national. Are si parcare, doar ca nu am vazut alti nebuni sa opreasca in afara de noi.

   Este un peisaj straniu cu verdeata si nisip.
   Si cu stanci ciudate, in forme din basme, facandu-ti fantezia sa zboare.
   Interesant este cum unele dintre ele "stau" pe "piedestale" care par a sustine ceea ce s-a rupt din ele. Si cum altele dintre cele culcate au o "baza" dreapta, de parca s-ar fi rupt din vreun  piedestal, ori din mai mult.
   Din  nefericire, desi escavarea nisipului si accesul cu auto sunt interzise, se pare ca localnicii nu pot renunta la nisipul de acolo, pentru constructii si intra periodic pentru a se aproviziona, urmele de tractoare si masini grele fiind vizibile si in foto.

   Mi-ar face placere sa discut cu localinicii din aceste zone si sa aflu legendele acestor minuni ale naturii...Sper sa am timp vreodata.
   Pana atunci, macar pe acestea care sunt in drum merita sa opriti si sa le vedeti.Sa stiti ca stau cuminti la pozat.

NOTA: "TROVANT" este denumire pur romaneasca !

  *nemotoujours*
.
.
.
.
.
.
.
.
.
In acest perete se gasesc mai multi la inaltime,in nisip
.
.
.
.
Foarte interesant de privit "interiorul"
In dreapta pare a fi o ruptura.O excrescenta disparuta?
.
.
.
Deci...eroziunea exista totusi,nu?Un gavan cu apa de ploaie
.
Foarte interesanta felul in care "se cojeste"
cea din mijloc.Si"cucuiul" primei
.
.
Aici trebuie sa va opriti.
Desigur,picata.
Cam aceasta este zona.
Paznicul Muzeului?Oricum, simpatic.
Mai multe foto :DA CLICK AICI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu