06 martie 2018

1293. Moment istoric in micul bar "La trei betivi":Florian din Transilvania - Iubirea, Tainicul Vârtej


.

Mircea Florian
   Multe s-au pierdut in Romania, valori incomensurabile, dar din patrimoniul cultural cred ca, indiferent cum, cu ajutorul unor oameni care iubesc valorile mereu reusim sa recuperam si chiar sa ducem mai departe comori mai mari sau mai mici.
     Barul cu o denumire atat de plastica si de amuzanta realizeaza periodic intalniri cu proiectii  si auditii cu totul deosebite, de la filme la formatii si albume pe vinyl.

     Astfel am avut ocazia de a-mi implini un vis pe  care nu credeam vreodata ca il voi avea in fata ochilor: acela de a-l cunoaste pe Mircea Florian in cane si oase, de a-l asculta povestind si suguind, de a-l intreba si a-i sorbi raspunsurile cu privire la un moment epocal in istoria muzicii moderne romanesti: crearea si lansarea unui album devenit incredibil de rar de muzica azi considerata electronica New Wave!!!
    Da, stiu ca pare ciudat, dar acest album - "Iubirea, tainicul vartej" m-a dat peste cap la acea vreme nu doar pe mine, fericitul cumparator al unui exemplar din cele putine scoase, restul fiind retrase si topite, dar pe multi prieteni din generatia mea care, ca si mine, au fost impresionati de sound-ul incredibil de novator, linia melodica de exceptie,  de versurile criptice, ciudate, dar cu foarte mult miez, de forma si realizarea sa artistica absolut incitante, care si astazi socheaza prin actualitate si modernism, dand senzatia ca piesele sunt produse ieri.

    Avem si piesa principala de cover mai jos, dar haideti sa va mai povestesc putin!
 
.
.
  Albumul a iesit pe piata in anul 1986. Nu a stat mult in magazine, pentru ca Mircea Florian plecand din tara a fost-asa cum se facea- anatemizat si LP-ul retras,apoi topit.
    De aceea au ramas foarte putine in colectii.
    Eu l-am cumparat de curiozitate in 1987 incitandu-ma coperta dar si echipa de productie cu nume mari si instrumente interesante. De Mircea nu auzisem vreodata. Practic achizitionarea era un experiment.

.
.
    Si ascultandu-l...am realizat ca mesajul pieselor sale este nu doar multiplu, dar si foarte frumos, bogat si de exceptie, devenind astfel o piesa de mare valoare in colectia mea, cerut periodic spre ascultare de catre prieteni, cunoscatori.

    Cum v-am spus: momentul in care Mircea Florian a aparut si a inceput sa povesteasca felul in care si-a conceput muzica si cum a "construit-o" cu ai sai colegi de atunci...a fost unul istoric pentru mine.
.
    Povestea este lunga si are momente savuroase, dar si mai triste, afland cum a hotarat sa plece din tara si sa lase totul pentru a incepe o moua viata. A revenit imediat dupa revolutie aducand ajutoare si luptand sa faca ceva pentru ceea ce si el a considerat ca este un nou inceput-de data aceasta nu al sau propriu ci al intregii Romanii.
    Din nefericire doar o singura piesa i-a mai aparut, piesa a acelor ani de inceput, in care se "ataca" problemele" acelor vremuri si care...am ascultat-o in acei ani la radio placut impresionat si afland tarziu ca este a sa.
     Am filmat tot ce s-a discutat si vom face un mic documentar despre el si muzica sa, pe acre sper ca-l veti vizualiza cand mai curand.
     Important este ca NU A RENUNTAT si deja cauta sa puna in practica realizarea UNUI VINYL cu piese nepublicate inca. Insemnand foarte mult ca proiect si mai ales putand deveni o realizare de exceptie pentru zilele noastre speram sa-l putem ajuta.
     Inainte de a asculta piesa de coperta care sper sa va provoace sa "derulati" intregul album care este de mult timp in net, va mai spun doar ca am ramas profund impresionat de cate persoane de toate varstele au participat la aceasta intalnire muzicala, dar mai ales de cati tineri care au vrut sa-l cunoasca personal stiindu-i albumul, unii avand chiar LP-ul in mana si cerandu-i autografe. Desigur am fost unul dintre fericiti.

     Tineti aproape si asteptati documentarul!
     Multe multumiri echipei de la "Trei betivi",Bucuresti, care lupta pentru cultura prin toate fortele!
     In pagina aveti piesa de coperta.
     Ultima piesa a lui Mircea Florian este AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu