13 aprilie 2018

1300.Incendiile din Ploiesti-raspunsul oficial I.G.S.U.



Incendiu ASTRA-Mediafax
In zilele de 22 si 27 Martie a.c. au avut loc doua evenimente (incendii) in Ploiesti (Rafinaria ASTRA si cea a Lukoil sunt efectiv in perimetrul orasului), soldate si cu emanare masiva de fum-noxe de ardere produse petroliere.
  Ploiestiul de ceva timp a depasit orice inchipuire privind toxicitatea si agresivitatea agentilor poluanti din aer, crescand galopant cazurile de boli si de  afectiuni specifice. 

  Aceste doua evenimente au speriat si mai mult cetatenii exasperati de necazurile deja existente si de inertia si ascunzisurile-sa nu spun chiar falsurile Agentiei de Mediu Ploiesti care furnizeaza date cu privire la calitatea mediului total neconforme cu realitatea, dar si de reactia inexistenta a autoritatilor locale.

  Exista un grup de initiativa pe facebook,infiintat pentru a mobiliza cetatenii pentru aceasta problema grava si in care se prezinta constant dovezi ale poluarii masive, se publica petitii, informari, plangeri pe subiect si se alerteaza cazurile nou aparute.  Daca cititi ce scriu cetatenii acolo, va ingroziti :
Dati click pe link - STOP POLUARII ORASULUI PLOIESTI

  In grupul numit mai sus s-a pus problema capacitatii de poluare a acestor doua incendii si care vor fi cauzele ulterioare.
  Personal, datorita faptului ca revista noastra magazin are - consideram noi- o relatie mai deosebita de colaborare cu I.G.S.U si implicit I.S.U.Prahova si stiind ca ne vor lamuri cel mai clar tehnic, dandu-ne astfel un punct de plecare obiectiv, ne-am luat angajamentul sa-i contactam si sa aflam in primul rand date tehnice oficiale din sursa directa- pompierii.
  Cele doua incendii fiind pe teritoriul unor societati particulare si nu de stat, I.G.S.U. nu are compententa de a furniza decat date strict tehnice despre eveniment si interventie in sine si cauze, in acord cu proprietarii, ceea ce pentru noi ca inceput al acestei analize de caz este foarte bine.
  In continuare voi publica cererea noastra si raspunsul dansilor.

DATI PAGINA!

1.  Cererea "Suntem Romania!" asa  cum a fost transmisa catre I.G.S.U in data de 05.04.2018:

Buna ziua.

De curand in Ploiesti, la rafinaria (in conservare) Astra Romana si la Petrotel Lukoil (in activitate) au avut loc doua evenimente soldate cu incendii localizate si cu interventia ISU Prahova.Va rugam sa ne dati detalii tehnice cu privire la cauzele si urmarile de orice fel ale acestora, dar si cu privire la impactul asupra mediului inconjurator, mai ales datorita faptului ca aceste doua unitati cu profil de prelucrare produse petroliere sunt amplasate in zone locuite, orasenesti.
Va rugam ca sa ne transmiteti si o descriere tehnica a operatiunilor de izolare si de stingere efectuate cu aceasta ocazie.
Solicitam informatii deoarece pana la ora actuala nu au aparut explicatii clare in nici o sursa abilitata guvernamentala, ci doar supozitii si speculatii de presa.
Mentionam ca vom publica si disemina raspunsul dvs.ca atare, fara modificari si conotatii, conform colaborarii pe care o avem.
Multumim si asteptam.


Alex Stoian,
redactor-sef,
coordonator programe

2. Raspunsul I.G.S.U. de azi,13.04.2013:
1

   
   Multe multumiri I.G.S.U. pentru raspunsul prompt, clar si obiectiv.

   Deosebit de interesant este faptul ca, la solicitarile cetatenilor de a fi informati cu privire la eveniment de catre autoritatile orasenesti, nu a fost emis/transmis/raspuns nimic din nici o alta sursa competenta si responsabila pana la aceasta ora.

Cititi si va minunati:

Ieri, joi, 22 martie, în zona fostei rafinării Astra, a avut loc un incendiu violent, cu degajare mare de fum pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Incendiul a avut că sursă aproximativ 50 metri cubi de păcură și reziduri petroliere și a avut loc în vecinătatea Bulevardului Petrolului, în apropierea Colegiului Tehnic Lazăr Edeleanu.
Pentru a investiga problema, am depus solicitări și adrese la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, Direcția de Sănătate Prahova, Colegiului Tehnic ”Lazăr Edeleanu” și Agenției de Meteorologie.
De la Garda de Mediu vreau să aflu dacă au fost făcute verificări asupra apartenenței acestor rezervoare de combustibil. De ce nu au fost securizate? Câte astfel de rezervoare mai sunt în acea rafinărie sau în alte zone din Ploiești?
Agenției pentru protecția mediului i-am solicitat următoarele informații: compoziția chimică a compușilor poluanți rezultați în incendiul mai sus menționat, indicii de poluare în zonă și care este gradul de persistență a compușilor monitorizați în aer și redepuși la sol pe vegetație.
Direcției de Sănătate i-am cerut să precizeze dacă elevii au fost supravegheați, au fost preveniți sau zona a fost igienizată contra redepunerilor produșilor toxici pe mobilier sau pe diferitele zone cu care copiii vin în contact direct, având în vedere că la mai puțin de 400 de metri de rafinărie se află o unitate de învățământ.
Și, nu în ultimul rând, la Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu”, am întrebat dacă personalul medical și corpul profesional au sesizat anomalii legate de puritatea aerului (aer greu respirabil, miros specific greoi rezultate din arderea petrolului), dacă au sesizat probleme de orice fel în rândul colegilor din școală și ce măsuri au luat pentru informarea sau prevenirea elevilor/personalului din școală pentru a asigură o igienă corespunzătoare în vederea evitării îmbolnăvirii cu produșii toxici emanați în aer sau redepuși pe diferitele suprafețe din școală (mobilier, scări etc).
De la Agenția de Meteorologie, pentru zona vizată și pe o rază de 5 km în jurul Rafinăriei Astra, de la ora 11:00 și până la orele 24:00, am cerut: direcția și viteza vântului la sol și la o altitudine până la 600 m și temperatura, umiditatea și presiunea la sol și în altitudine, până la 600 m.
Toate aceste instituții au datoria să lucreze pentru ploieșteni, să dea dovadă de transparență și, mai ales, de eficiență!

  Nu avem acceptul sa publicam numele persoanei petente.

  Despre aceasta situatie grava am mai publicat aici:





  Rugamintea noastra este sa accesati grupul de FB  si astfel sa va informati direct si sa sustineti cetatenii ploiesteni care nu doresc decat sa ...
"moara sanatosi".



Stop poluarii orasului Ploiesti 
* Alex Stoian*
(nemotoujours)

Un comentariu:

  1. Pompierii si-au facut treaba ireprosabil, norocul nostru cu ei, dar ce ne facem in continuare, cu poluarea, cu starea aceasta de oras gazat pe care TOATE INSTITUTIILE AUTORIZATE - ADMINSITRATIE LOCALA, GARDA DE MEDIU, MINISTERUL MEDIULUI o ignora de ani buni, Nici acum, cand le-am atras atentia, prin presa, la radio si in emisiuni televizate, prin grupul nostru unde ne informam unii pe altii despre cauzele si efectele poluarii, NU FAC NIMIC, tac
    ne sfideaza, suntem intr-un lagar de exterminare, supusi zi de zi noxelor de toate felurile, nu contam. Cei care lucreaza acolo, in cele 5 puncte industriale ale orasului, cei care iau un salariu aparent motivant platesc pentru asta cu viata lor, dar si ceilalti, locuitori inocenti ai orasului platesc cu sanatatea lor si a copiilor, POLUAREA NU ALEGE, sa nu uitam, Cine poate sa intervina pentru 230 de mii de locuitori gazati de vii? CINE?

    RăspundețiȘtergere